Sunday, July 3, 2011

Bagaimana Boleh Menjana Pendapatan
Bagaimana anda boleh menjana pendapatan lumayan sebagai Penjual Top Up?

Permintaan terhadap topup adalah konsisten, contohnya setiap bulan, Maisara membelanjakan RM100 untuk membeli topup. Anda juga begitu bukan? Setiap minggu anda topup.

Jom lihat bagaimana pelan pemasaran yang menguntungkan jika anda mendaftar sebagai Agen jual topup.
1) Menjana pendapatan sebagai penjual topup
Jumlah pengguna topup sememangnya ramai, setiap hari jumlah pengguna topup semakin bertambah, lihat sahaja di kawasan kejiranan anda. Berapa orang yang menggunakan handphone? Majoriti pengguna handphone menggunakan topup. Berapa kali mereka topup dalam seminggu? Sebulan? Malah ada juga yang topup sehingga 2 kali sehari.

Katakan kawasan kejiranan anda mempunyai 100 orang pengguna topup Celcom dan purata setiap seorang daripada mereka akan menggunakan topup RM30 sebulan. Jadi jumlah keseluruhan penggunaan topup di kawasan anda ialah RM30 X 100 = RM3,000 sebulan. Jika anda mendapat keuntungan sebanyak 4% hasil jualan anda daripada jumlah penggunaan topup di kawasan anda iaitu 4% daripada RM3000, anda akan mendapat RM120 sebulan sebagai penjual topup. 

(Saya gunakan jumlah dan nilai yang kecil sebagai contoh supaya senang anda membuat perbandingan dengan membuat perkiraan anda sendiri).

2) Menjana pendapatan dengan mendaftarkan Agen
Yuran pendaftaran Agen (downline) anda ditetapkan sendiri oleh anda. Anda akan dikenakan cas sebanyak RM5 sahaja bagi setiap pendaftaran downline anda.

Katakan anda sebagai Dealer dan yuran untuk setiap pendaftaran Agen anda tetapkan ialah RM50. Seorang kawan anda berminat untuk menjual topup dan ingin mendaftar sebagai Agen di bawah anda. Dia akan membayar RM50 kepada anda untuk pendaftaran tersebut dan anda mendaftarkan dia sebagai Agen. Hasil keuntungan yang anda memperolehi daripada pendaftaran tersebut ialah RM50 (Yuran pendaftaran) - RM5 (cas syarikat) = RM45.

RM45 untuk satu pendaftaran downline, nampak sedikit bukan?

Jika sebulan anda berjaya mendaftarkan seramai 8 orang sebagai Agen anda, keuntungan yang anda dapat ialah RM45 X 10 = RM360.

Itu baru pendaftaran untuk Agen, tidak termasuk pendaftaran pakej lain di bawah anda.

Lihat bagaimana anda boleh menjana pendapatan lumayan dengan hanya mendaftarkan downline anda:

1.    RM45 (Yuran Agen) X 8 orang/bulan) = RM360
2.    RM25 (Yuran Retail) X 8 orang/bulan) = RM200
3.    RM15 (Yuran 1st Retail X 8 orang/bulan) = RM120
4.    RM10 (Yuran 2nd Retail X 10 orang/bulan) = RM100
5.    RM5 (Yuran 3rd Retail X 10 orang/bulan) = RM50


Anggaran jumlah pendapatan Dealer sebulan = RM360+RM200+RM120+RM100+RM50= RM830/bulan

Lihat gambar dibawah.


3) Menjana pendapatan dengan komisyen jualan downline anda
Pendaftaran downline anda diibaratkan seperti anda membuka cawangan kedai topup anda. Anda akan mendapat komisyen apabila downline anda menjual topup.

Lebih ramai downline anda, lebih banyak cawangan kedai topup anda dan lebih banyak komisyen yang akan anda dapat.

Singkatan : FR=First Retail, SR=Second Retail, TR=Third Retail

1)Agen mendaftarkan Retail sebagai downline dan pendaftaran Retail oleh Agen tiada batasan. Jika Retail membuat jualan C10, Retail akan mendapat keuntungan 37.5 sen dan Agen akan mendapat komisyen 2.5 sen.

2)Retail mendaftarkan FR sebagai downline dan pendaftaran FR oleh Retail tiada batasan. Jika FR membuat jualan C10, FR akan mendapat keuntungan 35 sen manakala Retail dan Agen akan mendapat komisyen 2.5 sen.

3)FR mendaftarkan SR sebagai downline dan pendaftaran SR oleh FR tiada batasan. Jika SR membuat jualan C10, SR akan mendapat keuntungan 32.5 sen manakala Agen, Retail dan FR akan mendapat komisyen 2.5 sen.
4)SR mendaftarkan TR sebagai downline dan pendaftaran TR oleh SR tiada batasan. Jika TR membuat jualan C10, TR akan mendapat keuntungan 30 sen manakala Agen, Retail, FR dan SR akan mendapat komisyen 2.5 sen.

5)Agen mendaftarkan TR sebagai downline. Jika TR membuat jualan C10, TR akan mendapat keuntungan 30 sen manakala Agen akan mendapat komisyen 10 sen.

Gambaran komisyen sebagai Agen. Contoh Third Retail menjual Celcom RM10.

Contoh pengiraan:
Anda sebagai Agen mempunyai 100 downline level Retail, setiap downline menjual topup paling minima ialah RM10 sehari. Komisyen yang anda perolehi ialah 0.25% X RM10(jualan minima seorang downline sehari) X 100 downline X 30 hari= RM75/bulan.

Berapa target bilangan downline anda? Tidak mustahil anda boleh mempunyai sehingga 1000 downline dengan hasil pendaftaran downline yang downline anda lakukan sendiri.

Semakin ramai downline anda, semakin banyak komisyen yang anda dapat.

Tidak mustahil untuk anda menjana pendapatan 3 sehingga 4 Angka dengan topup flexi reload. Walaupun pada mulanya hasil yang anda dapat itu sedikit tetapi bak kata pepatah Melayu "sikit-sikit, lama-lama jadi bukit". Sekurang-kurangnya dapat juga membantu anda membayar bil-bil air dan eletrik.

P/s: Pengiraan ini hanyalah contoh, pendapatan sebenar mungkin di luar jangkaan bergantung kepada usaha anda sendiri.

No comments: